nice big nipples and big big boobs and pussy videos indiansexmovies.mobi filho da puta vou comer seu cu arrombado do caralho homemade porn indian desi actress short and hot nude bold photos

A është ADHD trashëgimore?

A është ADHD trashëgimore?

çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) ka tendencë të kandidojë në familje dhe duket se ka një lidhje të fortë gjenetike.

Ndërsa studiuesit pranojnë se disa variante gjenetike rrisin rrezikun e një personi për ADHD, ata nuk e kuptojnë plotësisht nëse disa gjene kërkojnë që shkaktuesit e mjedisit të ndizen. Për më tepër, për shkak të kompleksitetit të gjendjes, studiuesit ende nuk kanë zbuluar një marrëdhënie kauzale me një gjen ose grup të veçantë gjenesh. Kjo nënkupton që mjedisi i një personi gjithashtu ka një efekt të rëndësishëm se sa ka të ngjarë që ata të zhvillojnë ADHD.

Lexoni më tej për të mësuar më shumë rreth trashëgimisë së ADHD, faktorëve të tjerë të rrezikut për gjendjen dhe më shumë.

isfarë është ADHD?

Kur një person ka ADHD, ata e kanë të vështirë t’i kushtojnë vëmendje detyrave që nuk i shohin stimulues.

Kjo shpesh i çon ata të bëjnë gabime të pakujdesshme dhe të kenë vështirësi në përballimin e situatave që kërkojnë përpjekje të vazhdueshme mendore. ADHD mund të paraqesë në mënyra të ndryshme, por fëmijët dhe të rriturit në përgjithësi kanë tendencë të përjetojnë simptomat e mëposhtme.

Simptomat e ADHD në një fëmijë mund të përfshijnë:

 • Rrezitimin e ditës shpesh
 • Duke harruar gjërat
 • Marrja e rreziqeve të panevojshme
 • duke u dhënë me lehtësi tundimin
 • Të mos jenë në gjendje të presin radhën e tyre

ADHD në një të rritur mund të paraqesin si:

 • Bërja e gabimeve të pakujdesshme në punë
 • Të ngrihesh shumë dhe të ecësh rreth
 • duke folur tepër
 • duke e parë të vështirë Për të ndjekur udhëzimet
 • Humbja e gjërave me lehtësi
 • Përjetimi i shpërqendrimeve të vazhdueshme
 • Ndërprerja e njerëzve shumë

Gjithashtu të jenë ndryshime në mënyrën e paraqitjes së simptomave midis vajzave dhe djemve. Mësoni më shumë rreth ADHD tek vajzat këtu.

isshtë gjithashtu e rëndësishme të theksohet se ndërsa ADHD vjen me sfida, ka edhe përfitime të shumta të mundshme. Lexoni rreth tyre këtu.

A është ADHD gjenetike?

Një person, prindërit ose motrat e të cilit kanë ADHD ka një rrezik më të lartë për të përjetuar simptoma. Kjo tha, disa njerëz kurrë nuk e zhvillojnë ADHD pavarësisht se kanë një histori familjare të gjendjes.

Në fakt, studimet binjake kurrë nuk demonstrojnë trashëgiminë 100% të ADHD, gjë që sugjeron që mjedisi i një personi ndikon gjithashtu se sa ka të ngjarë të zhvillojnë ADHD.

Mësoni më shumë rreth shkaqeve mjedisore të ADHD këtu.

Struktura dhe funksioni i trurit ADHD

Studiuesit kanë vërejtur ndryshime në strukturën e trurit midis njerëzve me dhe pa ADHD.

Fëmijët me ADHD kanë tendencë të kenë një lob të vogël frontal. Ndërsa lobi frontal është përgjegjës për zgjidhjen e problemeve, vëmendjen dhe vendimmarrjen, kjo mund të shpjegojë pse fëmijët kanë probleme të përqendrohen dhe të veprojnë në impuls. Për më tepër, lobi frontal mund të marrë më shumë kohë për t’u zhvilluar në disa fëmijë, gjë që mund të shpjegojë pse disa njerëz përjetojnë më pak ose simptoma të ndryshme ADHD ndërsa plaken.

Funksionet e tjera të lobit frontal përfshijnë:

 • Gjuha
 • Gjykimi
 • Planifikimi
 • Vonesa e kënaqësisë
 • /li>

 • perceptimi i kohës
 • Rregullimi i emocioneve

për të shpërblyer dhe planifikuar.

Rrjetet e tjera neuronale që janë të ndryshme në njerëzit me ADHD lidhen me:

 • Fokus
 • Vëmendje
 • Lëvizja
 • Ndërrimi i vëmendjes midis detyrave

Ilaçet që trajtojnë ADHD përqendrohen në stimulimin e trurit dhe rritjen e niveleve të këtyre neurotransmetuesve.

Për shkak se ADHD është një gjendje komplekse, studiuesit ende nuk e kuptojnë plotësisht saktësisht pse këto ndryshime në strukturën e trurit e shkaktojnë atë.

Faktorët e rrezikut ADHD

Ndërsa një histori familjare e ADHD mund të rrisë rrezikun e dikujt për të zhvilluar gjendjen, faktorët e tjerë të rrezikut mund të luajnë një rol të rëndësishëm.

Faktorët e tjerë të rrezikut ADHD përfshijnë:

 • Lëndimi i trurit
 • Ekspozimi ndaj plumbit në një moshë të re ose ndërsa në barkun
 • Ekspozimi ndaj alkoolit dhe duhanit ndërsa në barkun
 • Lindja e parakohshme
 • Pesha e ulët e lindjes

Në mënyrë të diskutueshme, disa njerëz besojnë se ngrënia e shumë sheqerit Ose shikimi i shumë televizionit shkakton ADHD. Sidoqoftë, hulumtimi nuk i mbështet këto besime.

Simptomat e ADHD

Ekzistojnë tre lloje të ADHD, dhe secila ka simptoma të ndryshme.

Prezantimi kryesisht i pavëmendshëm

Nëse një person ka këtë lloj ADHD, ata do ta gjejnë më poshtë më poshtë:

 • Organizimi ose përfundimi i detyrave
 • duke i kushtuar vëmendje të madhe detajeve
 • duke dëgjuar njerëz të tjerë që flasin
 • Bllokimi i shpërqendrimeve
 • Mbajtja e një rutine

Prezantimi kryesisht hiperaktiv-impulsiv

Nëse një person ka këtë lloj ADHD, ata do të gjejnë më poshtë më shumë sfiduese:

 • Ulur akoma
 • Të flasësh në heshtje
 • Rezistimi i tundimit
 • Dëgjimi dhe mos ndërprerja
 • Kontrolli i impulsivitetit

Prezantimi i Kombinuar

Nëse një person ka këtë lloj ADHD, ata do të kenë një kombinim të simptomave nga dy prezantimet.

Diagnostifikimi

Kur një mjek po diagnostikon një person me ADHD, ata do të ndjekin udhëzimet nga manuali diagnostikues dhe statistikor i çrregullimeve mendore (DSM-5). Kjo siguron që të gjithë marrin të njëjtin standard të kujdesit.

Gjatë konsultimit, mjeku do të dëshirojë të flasë për simptomat që një person po përjeton dhe historinë e tyre familjare mjekësore për të kuptuar nëse ndonjë i afërm i afërt jeton me ADHD.

Nëse ata po diagnostikojnë një fëmijë, ata mund të dëshirojnë të flasin me mësuesit dhe kujdestarët e fëmijës për të marrë një kuptim të sjelljes së tyre në mjedise të ndryshme.

Për të diagnostikuar një prezantim specifik të ADHD, një mjek do të shënojë se sa simptoma bien në kategorinë e pavëmendjes dhe kategorinë e hiperaktivitetit dhe impulsivitetit.

Nëse dikush ka një numër të barabartë simptomash në secilën kategori, ata mund të marrin një diagnozë ADHD të llojit të kombinuar.

Trajtimi

Trajtimi për ADHD zakonisht përfshin një përzierje të terapisë dhe ilaçeve.

ilaçe

Një mjek zakonisht do të përshkruajë stimulues për të rritur fokusin dhe vëmendjen. Sidoqoftë, në disa raste, njerëzit mund të pësojnë efekte anësore të padëshiruara, kështu që mjekët mund të rekomandojnë ilaçe jo -stimuluese në vend. Ky lloj kërkon më shumë kohë për të punuar, por ka të njëjtin efekt të përmirësimit të përqendrimit dhe vëmendjes.

Mësoni më shumë rreth ilaçeve ADHD këtu. Terapia

Terapia

Terapia është një trajtim efektiv që mund të ndihmojë një person me ADHD dhe familjen e tyre të kuptojë më mirë gjendjen e tyre.

Llojet e terapisë që një person mund të marrë përfshijnë:

 • Terapia e sjelljes
 • Terapia konjitive e sjelljes (CBT)
 • Trajnimi i Menaxhimit të Prindërve
 • Teknikat e menaxhimit të stresit
 • Akomodimet në shkollë, siç është koha shtesë në teste ose koha për të lëvizur rreth

Mësoni më shumë rreth Llojet e terapisë këtu.

Përmbledhje

ADHD ka tendencë të kandidojë në familje, gjë që sugjeron fuqimisht që gjenet luajnë një rol në gjasat e një personi që zhvillon gjendjen. Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani mend se një histori familjare e https://harmoniqhealth.com/al/cistat/ ADHD nuk do të thotë se një person do të trashëgojë ADHD – thjesht i vendos ato në një kategori më të lartë rreziku.

Faktorët e tjerë të rrezikut për ADHD përfshijnë dëmtimin e trurit dhe ekspozimin ndaj plumbit, gjë që sugjeron që mjedisi i një personi është gjithashtu një faktor i rëndësishëm rreziku së bashku me një histori familjare të gjendjes.

 • ADHD/Shto
 • Pediatri/Shëndeti i Fëmijëve

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e shqyrtuara nga kolegët, kërkime akademike institucionet, dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.